Nog maar eens over het stationsgebouw en het stationsplein

    11 maart 2022

    NINOVE – “Tot op vandaag is voor de heraanleg van de stationsomgeving nog geen schot in de zaak gekomen”, aldus N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose. “Net zoals voor vele andere plannen en projecten.” Schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) spreekt die inertie tegen.

    Voor de toekomst van het station en de stationsomgeving werken de NMBS en de stad aan een masterplan, met daaraan gekoppeld een betaalparking. Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) ondervroeg de bevoegde minister Gilkinet (Ecolo) hierover, maar werd niet wijzer. De minister kon geen antwoord geven op de vraag wanneer actie wordt ondernomen.

    Parking

    Die federale mobiliteitsminister meldde al in 2019, dat de NMBS op haar parkings aan het station van Ninove betalend parkeren wil invoeren. Dit past in de geplande veranderingen in en rondom het station.

    Roggeman: “De NMBS en de stad Ninove deden in het verleden al aankondigingen omtrent betalend parkeren en een visie voor de toekomst van de stationsomgeving, maar nog steeds kunnen ze geen duidelijkheid bieden.”

    Leegstand

    Al jaren is sprake van een grondige aanpak voor het station en de omgeving.

    “Sinds de loketten in het station van Ninove eind vorig jaar sloten, staat het stationsgebouw grotendeels leeg en verloor het zijn hoofdfunctie”, aldus gemeenteraadslid Karolien De Roose. “Er zit nochtans veel potentieel in dit gebouw. De stad en de NMBS wisten al lang, dat het vanaf eind vorig jaar zou komen leeg te staan, maar ze handelden niet proactief. Het resultaat: leegstand.”

    De N-VA Ninove dringt dan ook bij de stad en de NMBS aan op een concrete oplossing en een duidelijke visie.

    Studie

    Schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen): “De parking en de eventuele plannen behoren tot de bevoegdheid van de NMBS; daarin kan de stad niet tussenkomen. Maar voor het stationsplein en de omgeving hebben we wel een duidelijke visie, in tegenstelling tot wat de N-VA beweert.”

    Het is volgens de schepen niet zo evident om alle partners met de neus in dezelfde richting te krijgen.

    ”Maar ik wil met klem tegenspreken, dat er niets zou gebeuren. In november 2021 hebben wij via Solva een mobiliteitsstudie besteld; die komt binnenkort binnen. De verkeerstellingen zijn momenteel aan de gang. Die zijn bedoeld om cijfermatig onze visie af te toetsen en na te gaan of deze mogelijk is.”

    Die telling brengt de verkeersstromen in kaart.

    Bussen

    “Op dat vlak hebben we toch al een aantal concrete ideeën. Een van de grootste bekommernissen en tegelijk de moeilijkste aangelegenheid is de centralisatie van de eindhaltes van de twee buslijnen. Momenteel komt een heel belangrijk deel van de bussen uit Brussel nog toe op de Centrumlaan. Die willen we centraliseren aan het station. Dat is nu fysiek onmogelijk omwille van de langere gelede bussen. Het busvervoer zouden we graag via de Mallaardstraat willen leiden met  minder belasting voor de Dreefstraat als een positief effect.”

    Stationsomgeving

    De resultaten van de studie moeten er voor de zomer zijn.

    “Dan zullen we opnieuw met De Lijn en de NMBS aan tafel zitten en is de boodschap heel duidelijk: ofwel gaan ze mee ofwel doen we het alleen. Dat zal niet simpel zijn, maar in principe hebben wij niemand nodig om een bouwvergunning in te dienen. Liever samen, maar de omgeving is er te slecht aan toe om nog langer te wachten.”

    Gebouw

    Daarnaast is er nog het stationsgebouw.

    “We hopen natuurlijk de NMBS mee te krijgen in het verhaal van een nieuw gebouw. Dat wordt ook moeilijk, al is dat in mijn ogen relatief simpel. Als wij daar een ontwikkeling mogelijk maken van meergezinswoningen en een buurtwinkel bijvoorbeeld, betaalt dat zich zeker terug. De NMBS moet met de stad aan tafel gaan zitten en de spelregels bepalen. Wat kan, hoeveel woningen, welk type winkel kan daar komen? Ze kunnen een stationsbuffet, een wachtruimte, elektronische loketten, camera’s voorzien, maar voor de rest moeten zij zich zelfs niet bezighouden met wat een ontwikkelaar daarmee doet. Die werkt dat voor hen uit.”

    Bij leven en welzijn zullen we ooit nog een nieuw station, parking en stationsomgeving mogen meemaken. Al zullen nog heel wat treinen voorbij sporen, eer het zover zal zijn.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons