Verkeersoverlast op Roost: al jarenlang een probleem

    02 februari 2022

    DENDERWINDEKE/POLLARE – De bewoners van Roost en omgeving kampen al jaren met verkeersoverlast op deze sluipweg van amper 3 meter breedte. Karolien De Roose (N-VA) vraagt dringend bijkomende maatregelen.

    Roost en omgeving zijn een sluipweg tussen Geraardsbergen/Zandbergen en Ninove. Sinds de start van de wegenwerken aan de Brakelsesteenweg/N8 is de situatie alleen maar erger  geworden. De omwonenden hebben de indruk, dat niemand iets wil ondernemen tegen de hoge snelheden en de gevaarlijke situaties. Niet alleen Roost heeft daarvan last, op Rendestede is het geen haar beter.

    Onhoudbaar

    Zodra een file ontstaat op de Leopoldlaan-Elisabethlaan, nemen heel wat automobilisten de Pollarebaan om zo door Roost naar Appelterre, Zandbergen of Geraardsbergen te rijden.

    Volgens het N-VA-raadslid denken nieuwe buurtbewoners van Roost eraan om opnieuw te verhuizen, door de verkeerssituatie. “Anderen parkeren hun wagen verder van hun voordeur uit vrees voor krassen of afgereden spiegels. Ook de zwakke weggebruiker moet heel alert zijn om niet van de weg te worden gereden op de ‘racebaan’ in beide richtingen. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs worden ook vaak door tegenliggers verrast en belanden er wekelijks in de gracht.”

    Maatregelen

    Karolien De Roose vraagt om, net als op alle andere sluipwegen en omleidingswegen, de aandacht te vestigen op de verkeersdrukte en de opvolging van de verschillende situaties te garanderen. “De gemakkelijke en snelle verbeteringen, die de buurtbewoners zelf voorstelden, moeten op zijn minst worden bekeken.”

    De voorstellen waren onder andere: plaatselijk verkeer, een tijdelijke of variabele zone 30, tijdelijk eenrichtingverkeer, extra snelheidscontroles en snelheidsmeters, een vrachtwagenverbod voor meer dan 3,5 ton.

    Probleem verschuiven

    “Ik heb nog nooit van een tijdelijk eenrichtingverkeer gehoord, tenzij in het kader van wegenwerken”, reageert schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen). “Dus ik weet echt niet wat de N-VA hiermee voorstelt. Het invoeren van plaatselijk verkeer: klinkt goed. Maar al onze wegen, die een alternatief vormen voor de N8, kreunen onder het sluipverkeer: in het bijzonder de Heirebaan en de Krepelstraat in Denderwindeke.”

    Plaatselijk verkeer betekent voor de schepen, dat je het probleem elders gewoon groter maakt.

    Voor de Heirebaan hebben we in het verleden ook al de vraag gekregen om eenrichtingverkeer in te voeren. In principe kan dit perfect door een lus te maken met Neuringen. Dat hebben we niet gedaan omdat dit gewoon een verschuiving van het probleem betekent.”

    Van een variabele zone 30 is Vande Winkel geen voorstander. “Dat gebeurt enkel op gewestwegen. Een permanente zone 30 kan worden overwogen, maar ik weet opnieuw niet goed wat de N-VA met een tijdelijke zone 30 bedoelt. En extra snelheidscontroles: de politie doet wat ze kan. Snelheidsinformatieborden willen wij inderdaad op termijn langs alle sluiproutes aanbrengen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons