Vind het vat – alle tips verklaard

    20 augustus 2017

    “Tja, nu je het zegt…” Dat is was velen zullen denken bij het lezen van de onthullingen bij de tips. We lijsten ze één voor één nog eens op. Eerst een link naar de originele tip, daaronder de duiding bij de (we geven het toe) soms wat dubbelzinnige tips.

    Het was fun, ook voor de organisators. Vooral toen één van hen toevallig een aantal vatzoekers kruiste in Okegem aan de vijvers. “Awel jongens, naar Witkap aan het zoeken?”

     

    Tip 1 (klik op de link)

     

    De Heeren van Liedekercke (Kasteelstraat 33, Denderleeuw), ’t Vijfde Wiel (Kerkstraat 1, Oetingen), De Zwaluw (Atembekestraat 179, Atembeke) & De reisduif (Woubrechtstraat 8, Herzele) uitgetekend op een map toont ons een mooie vierhoek die netjes de contouren van Groot-Ninove omringt.

    “Het vat is verborgen binnen het vierkant met deze cafés als hoekpunten.”: een starter, we geven het toe.

     

    Tip 2

    Hier werden een aantal gebeurtenissen opgelijst waarvan via Google & Wikipedia (ook wij wisten niet alle jaartallen van buiten, nee) het jaartal kon teruggevonden worden:

    • 9 november 1989: De val van de Berlijnse Muur.

    • 15 december 1960: Koning Boudewijn van België huwt met Doña Fabiola de Mora y Aragón.

    • 1 november 1993: Het verdrag van Maastricht treedt in werking. Officiële oprichting van de Europese Unie.

    • 31 augustus 1997: Prinses Diana (V.K.) komt om het leven bij een auto-ongeval in Parijs.

    • 26 januari 1998: President Bill Clinton ontkent op de Amerikaanse televisie dat hij een seksuele relatie had met stagiaire Monica Lewinsky waarbij de beroemde quote “I did not have sexual relations with that woman” uitgesproken werd.

    • 11 augustus 1999: Totale zonsverduistering tussen Cornwall (Groot-Brittannië) en India. Dit totaliteit pad liep ook door België.

    • 15 januari 1968: Leuven Vlaams kent zijn hoogtepunt als de Franstaligen bekendmaken te verhuizen. Er breken rellen uit onder de Franstalige studenten.

    • 9 oktober 1967: Che Guevara wordt in opdracht van de CIA door het Boliviaanse leger geëxecuteerd.

    • 16 mei 1966: Mao Zedong (China) roept de jongeren van de Rode Garde op om de Communistische Partij te zuiveren van ‘bourgeois-elementen’. Dit is het startsein van de Culturele Revolutie.

    • 21 juli 1969: Astronaut Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de Maan, met Buzz Aldrin in zijn kielzog. Ruimtevaartuig: Apollo 11. Vier dagen later landen ze weer veilig op aarde. (staat ook op de foto)

    • 2 september 1939: In de Citroënfabriek in Frankrijk rolt de eerste 2pk van de band.

    • 20 februari 1943: De Mexicaanse vulkaan Paricutín ontstaat.

    • 6 augustus 1945: Amerika werpt een atoombom op de Japanse stad Hiroshima.

    • 21 december 1988: 270 mensen komen om als Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort bij Lockerbie (Schotland).

    • 2 oktober 1984: De Cellules Communistes Combattantes (CCC) plegen een bomaanslag bij een vestiging van het Amerikaans-Zweedse bedrijf Litton in Evere. Dit is de eerste van een groot aantal aanslagen van de CCC.

    • 27 september 1985: De Bende van Nijvel pleegt brutale overvallen op warenhuizen van Delhaize in Overijse en Eigenbrakel. Op 9 november is een Delhaize-filiaal in Aalst aan de beurt. Zoals steeds worden er in koelen bloede mensen vermoord: er zijn in totaal 16 doden bij genoemde overvallen.

    • 28 januari 1986: De spaceshuttle Challenger explodeert 73 seconden na de lancering.

    • 9 november 1989: De val van de Berlijnse Muur.

    Alle jaartallen (zonder de eeuw) staan voor fietsknooppunten die in deze volgorde mooi een ronde van Groot-Ninove volgen en op deze wijze enkele buitenhoeken uitsluiten.

    De aanwijzing “Denk niet “Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen!” bij het zien van onderstaand lijstje en raak zeker niet in een knoop wanneer je hier probeert door te spartelen. Rond de pot draaien is eveneens uit den boze.” kon je op weg helpen zelfs indien je niet alle jaartallen terugvond.

    De foto bij tip 2, astronaut Neil Armstrong was een eerste (vergezochte) verwijzing naar de begraafplaats. De man figureerde ooit op een dollarmunt.

    Tip 3

    • foto 1 met de kindjes was deel van een filmpje gepubliceerd op Facebook door Ninofmedia op 18 mei (“De Hazelaar in Nederhasselt heeft officieel de buitenklas geopend”);

    • foto 2 met de tractor was een foto gepubliceerd op Facebook door Ninofmedia op 2 mei  (“Tractortreffen in Appelterre-Eichem”);

    • foto 3 met de windmolen was een foto van de Molen Ter Zeven Wegen van Denderwindeke gepubliceerd op Facebook door Ninofmedia op 28 mei  (“Vlaamse Molendag”);

    • foto 4 met de aangeklede bomen was een foto van Neigembos gepubliceerd op Facebook door Ninofmedia (“Bomen in Neigembos beklad met onuitwisbare verf”);

    • bij foto 1 stond een verwijzing naar het Zuiden (Route du Soleil)

    • bij foto 2 stond een verwijzing naar het Oosten (Japan)

    • bij foto 3 stond een verwijzing naar het Noorden (kompas)

    • bij foto 4 stond een verwijzing naar het Westen (cowboys)

    Wanneer je de locaties waar de foto’s genomen zijn op kaart aanduidt, en combineert met de aangegeven windrichting bekom je een vierkant dat opnieuw enkele buitengemeenten uitsluit en het zoekterrein verkleint.

    De aanduiding “Voor aandachtige volgers van Ninofmedia, met een goed oriëntatievermogen wordt de puzzel alweer duidelijker.” zou je op weg moeten geholpen hebben.

    Tip 4

    Het filmpje is getiteld “Tanera Mor”.

    Wat heeft dat nu met Ninove te maken ? Even aan Google vragen en “Ninove Tanera Mor” intypen misschien ?

    Google’s 4-de suggestie toont het reeds, en onderaan de pagina wordt de Toerismebrochure van Ninove gesuggereerd: “De woelige bruisende Dender. Deze rivier die mee aan het ontstaan lag van Ninove kreeg haar naam van de Kelten. Zij noemden de grillige stroom “Tanera” wat ”de woelige, de bruisende” betekent.

    Bij een zoekarea gelegen in een vroegere meander van onze rivier kunnen we moeilijk de Dender overslaan, niet ?

    En dat hij van West naar Oost onze Groot-Ninove-kaart doorkruist en dus nog een aantal andere deelgemeenten beslaat is mooi meegenomen.

    De “Veel Geluk” wens in “Scots Gaelic” was een bijkomende hint.

    Dat de schapen die het terrein van Natuurpunt aan de Spoorwegbaan begrazen van het ras “Scottish Blackface” zijn is eigenlijk toeval (of meeval) ?

    Tip 5

    De 4 YouTube-liedjes:

    • Richard Anthony – Et j’entends siffler le train

    • Guus Meeuwis – Kedeng kedeng (Per Spoor)

    • Spring – Met de trein naar Oostende

    • Johnny Cash – Orange Blossom Special

    verwijzen allen naar treinen – geen toeval want de trein en de sporen liggen vlak bij de zoekarea.

    Dat onze spoorweg net als de Dender van West naar Oost onze Groot-Ninove-kaart doorkruist en dus eveneens nog op een aantal andere deelgemeenten betrekking kan hebben, wordt niet als een probleem beschouwd.

    En de foto van de beroemde Ninoofse biertrein had zelfs de grootste twijfelaars over de streep moeten trekken.

    Volgens de reacties op Ninofmedia waren er al deelnemers voor wie de zoekarea duidelijk was.

    Tip 6

    Wie een beetje onderzocht hoe een “substitution-cipher-encryptie” of zelfs de beruchte WANNACRY-virus werkt begreep al snel wat er te doen was.

    Om een tekst te encrypteren moet je alle letters van het alfabet op een rijtje zetten, daaronder een 2-de rijtje maken met eerst het kernwoord en daarna de rest van de letters van het alfabet.

    En welk kernwoord zouden ze toch kunnen genomen hebben bij een wedstrijd vind-het vat met als prijs een vat Witkap ? “Witkap” natuurlijk !

    a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
    w i t k a p b c d e f g h j l m n o p r s u v x y z

    Om een tekst te encrypteren moet je de letters in de bovenste rij zoeken en vervangen door de corresponderende van de onderste rij.

    Om de tekst te ontcijferen moet je gewoon omgekeerd te werk gaan, dus de letters in de onderste rij zoeken en vervangen door de corresponderende van de bovenste rij.

    Deed je dit dan kwam daar volgende tekst uit (werd later samen met tip 8 voluit gepubliceerd):

    Tip 6: Aangezien de grote vakantie begonnen is, is dit hét moment om kennis te maken met de Toeristische Dienst van Ninove. Tip 6 kan afgehaald worden vanaf zaterdag 8 juni in de Hospitaalkerk, Burchtstraat 44, Ninove (openingsuren: zie internet). Let op: een week later zal Tip 6 eveneens in Ninofmedia te lezen zijn – een gelegenheid om wat voorsprong te nemen dus. Santé, pardon Succes !

    De Toeristische Dienst was zo behulpzaam daar een stapeltje papieren ter beschikking te leggen (zie bijlage) met daarop een extractie uit de beroemde Ferraris-kaarten en aanduiding van een verkleinde zoekarea waarop de targetplaats (als je ze kent) mooi herkenbaar is.

    Nog steeds geen detailtip (zoals gereageerd werd), neen, maar als je op pad wil gaan moet je niet meer te ver stappen.

    Tip 7

    Om tip 7 als eerste te horen moest je aanwezig zijn op de wandeling in Voorde waar gids Danny zo vriendelijk was om volgende tekst voor te lezen:

    “Opgelet: dit is geen wedstrijd om ter snelst antwoorden ! Iedereen mag de vraag horen en noteren maar niemand mag het antwoord luidop zeggen.

    In 2011 werd de vorige editie van de Vind het Vat wedstrijd georganiseerd.

    Het vat zat verstopt op slechts enkele meters van de startplaats van deze wandeling.

    Wat bij de lancering beloofd werd – “Wie het vat vindt, krijgt eeuwige roem.” – mocht de vinder van het vat 5 jaar later effectief ervaren toen hij werd benoemd voor een zeer belangrijke functie in een deelgemeente van Groot-Ninove.

    De naam van deze deelgemeente is Tip 7.”

    Bij de tip werd een vroegere foto afgedrukt met winnaars vader en zoon Du Four.

    Op 31/01/2016 werd Johan Du Four door voorzitter Pascal Carael benoemd tot Prins Karnaval (Prins Fai) van Ninove.

    De gezochte deelgemeente van Groot-Ninove was dus Ninove zelf.

    Volgens een reactie op Ninofmedia ging de wedstrijd niet snel genoeg vooruit, dat begrijpen wij, maar ware het al van de eerste weken gevonden dan was het waarschijnlijk te gemakkelijk geweest, nee ?

    Tip 8

    Nee, het was niet nodig deze Engelstalige definities – allen correct trouwens – te doorworstelen en te begrijpen.

    Zoals de hint-banner suggereerde (“Een vettige tip als je ’t ons vraagt”) moest je alleen de vetgedrukte woorden op een rijtje zetten, en de relevante er uit halen:

    • WannaCry

    • Malware

    • operating system (OS)

    • Application delivery controllers

    • MAC

    • LAN

    • Ethernet

    • Ethernet services

    • E-line

    • E-LAN

    • E-Tree

    En dan kon je 3 verwijzingen naar eenzelfde omgeving herkennen: OS (oudere Ninovieters spreken eerder van kruispunt Den Os dan van kruispunt Den Dollar), MAC (fast food Mc Donalds) & E-LAN (kledingzaak ELAN). De “modieuze” broek van de hint-foto had trouwens eland-motieven welke eveneens ELAN suggereerden.

    En als je deze tip begrepen had, zat je maar een paar 100 meter meer van de target verwijderd.

    Tip 9

    YouTube had het de deelnemers hier wel héél gemakkelijk gemaakt door onvoorzien de naam van de serie mee te publiceren.

    Maar goed, dat was dan een meevaller voor de jongere generatie die niet met Bonanza en de Ponderosa en Pa, Hoss, Adam & Joe Cartwright opgegroeid is.

    “Ponderosa” dus, de naam van de ranch, een naam die in grote letters ingewerkt is in het hekken van de bewoners aan het einde van de Spoorwegstraat.

    En aan het einde van die Spoorwegstraat, aan de Ponderosa dus, kan je inpikken op een 5 km lange natuurwandeling, welke hier het gebied beheerd door Natuurpunt, Dendervallei genoemd, dwarst en uitkomt aan kruispunt Den Dollar, tegen de Mitsubishi Garage Bauwens.

    En wie netjes het wandelpad (gemarkeerd door een rood vierkant op een witte achtergrond) volgt, passeert de target met het begraven vat.

    Jammer genoeg voor sommige deelnemers bestond er nog een meer bekende Ponderosa in Okegem, ook in de buurt van Dender en Spoorwegen en nog binnen de zoekarea. Velen zijn hier blijven zoeken.

     

    Tip 10

    Deze tip bevat een lijst van alle tijdstippen waarop gedurende een normale werkdag een trein passeert ter hoogte van de target.

    Nee, we hebben niet echt met een chronometer in de hand een dag gekampeerd tussen de struiken, maar hebben ons gebaseerd op de Lijn 90 brochure die je op internet vinden kan, en berekend dat de tijd tussen de stations Ninove & Eichem 3 minuten is, en van Ninove tot de target de afstand ongeveer 2/3 is, en hebben dus telkens met 2 minuten vanaf of tot het station van Ninove gerekend.

    Deze tip had dus een correctie kunnen betekenen voor de zoekers in Okegem.

    Blijkens de reacties op Ninofmedia werden enkele zoekers ongeduldig maar we zaten dus met 2 snelheden: diegene die al in de buurt zaten, en diegene die we nog in de juiste buurt moesten brengen.

    Tip 11

    Storks of ooievaars dus, de aanbrengers van kinderen en ondanks de voortschrijding van de wetenschap en uitgebreide voorlichting, nog steeds te vinden op geboortekaartjes en aan vensters gekleefd of voor de deur opgesteld van woningen met pas uitgebreide gezinnen.

    En kan men die ooievaars (meerdere, dus meerdere geboortes) niet associëren met het geboortebos, aanpalend aan de Ninoofse Natuurgebieden Venebroek & Dendervallei en dus aan onze target ?

    Ja, waarom die Engelse ooievaar, die stork dan ?

    Gewoon een omweg om ‘Joke’ erbij te kunnen halen, Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege wiens naam maandenlang op een groot bord aan de rand van het natuurgebied stond in een smeekbede voor aandacht en steun om de natuurgebieden te redden (een actie van Natuurpunt).

    Tip 12

    Wie eenmaal de zoekarea tussen kruispunt Den Dollar en de Ponderosa, dus het gebied beheerd door Natuurpunt, Dendervallei genoemd, gevonden heeft wil graag meer details.

    In deze tip wordt een belangrijk detail vrijgegeven: wie sporen van een konijn herkent en die volgt komt bij het konijn terecht, dus wie sporen van het vat herkent en die volgt komt bij het vat terecht.

    Als spoor van het vat wordt een rood vierkant op witte achtergrond verklapt.

    Wie goed naar het plannetje van het natuurgebied kijkt, en wat rondkijkt, herkent het rode vierkant op witte achtergrond als markering van het wandelpad.

    Wie dus netjes het wandelpad gemarkeerd door een rood vierkant op een witte achtergrond volgt moet automatisch de target met het begraven vat passeren.

    Een beetje dubbelzinnig is het feit dat deze markeringen maar in 1 richting staan, maar voor een echte vatvinder kan dit geen probleem zijn.

    Zoeken en prikken en steken en graven maar.

    Tip 13

    Nog steeds waren er zoekers aan het dolen rond de Okegemse Ponderosa, en in een poging om die verdwaalde schapen weer bij de kudde te krijgen werd deze tip in sms jargon opgesteld.

    De meeste afkortingen zijn welbekend, en de handigheid om cijfers te verwerken in woorden en zodoende enige letters uit te sparen is altijd plezant.

    Als tip kwam dus een dubbele woordspeling: “5er” stond voor “vijver” & “Nacht” voor “N8”.

    N8 is de naam van de nationale weg van Brussel tot Adinkerke die langs Ninove passeert; er is maar 1 plaats waar hij Dender & Spoorwegen passeert: vlakbij onze zoekarea.

    De vijver van het natuurgebied – al is hij niet groot – was een bijkomende aanduiding.

    Tip 14

    Nog steeds zoekers in Okegem dus nog maar een poging om hen naar Den Dollar te brengen.

    Wat hebben deze landen opgelijst in Tip 13 gemeen ? Geen sport-eigenschap: sorry, dat was een dwaalspoor.

    Alle landen hebben simpelweg “dollar” als munteenheid, een verwijzing naar kruispunt “Den Dollar” waar zich de ingang naar de zoekarea bevindt.

    Extra tip op Jens Beach

    Eerst even de tip zelf geven, want aangezien deze alleen op de Jens Beach terreinen opgehangen was heeft niet iedereen die gezien.

    Ter voorbereiding van een toekomstige vind-het-reuzevat-wedstrijd gingen we alvast eens kijken bij onze verre buren.

    In Malmedy werd verleden dinsdag al voor de negentiende keer een reuzenomelet gebakken: 6.500 eieren werden, samen met 25 kilogram spek, 50 liter olie en wat bieslook, in een gigantische pan gegooid.

    Zo’n 1.000 lekkerbekken waren afgezakt naar de Oostkantons, om er te proeven van de jaarlijkse reuzenomelet.

    Er waren een pak minder bezoekers dan de vorige jaren, wellicht het gevolg van de fipronilcrisis, evenwel onder massale belangstelling uit het buitenland, met journalisten uit Duitsland, Italië, Frankrijk en zelfs China.

    Zelf hielden we het na een uur al voor bekeken aangezien we op den duur niets dan vlekken meer voor onze ogen zagen.

    En dan wordt het moeilijk om naar een vat te zoeken, toch… of juist niet ?

    Smakelijk ! Pardon: succes !

    Hierbij hing ook een foto met de reuzenomelet, omringd door foto’s met gele bollen.

    Dit was een verwijzing naar een tweede wandelroute-markering in het gebied, bestaande uit een gele cirkel op een witte achtergrond.

    Deze wandelroute is een afsplitsing van de normale rood-vierkant-gemarkeerde route die door het gemaaide veld richting spoorlijn loopt.

    Op het punt waar deze splitsing gebeurt zijn beide markeringen rood vierkant en gele cirkel aanwezig.

    Het vat lag begraven op een paar meter van dit uniek punt.

    Voor diegenen die deze tip begrepen hadden, en hun prik- en graaf-activiteiten rond dit unieke punt uitvoerden, was het alleen nog een kwestie van tijd tot het gonggeluid van metaal op metaal galmend weerklonk…

     
    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons