Meer en meer omwonenden tegen plannen windmolenpark N28

    18 januari 2024

    NINOVE – De initiatiefnemers van de petitie tegen de geplande windturbines van ENGIE spreken van een succes. “Burgers van Ninove, Meerbeke en Pamel maken zich ernstige zorgen over de projecten van Luminus en Engie, om windturbines in de Dendervallei op te richten.”

    Langs de N28/Koning Boudewijnlaan, nabij de grens met Roosdaal, ontwikkelt ENGIE het windmolenproject ‘Ninove N28’. Dit project bestaat uit twee windmolens: één gelegen is op het industrieterrein Nederwijk-Oost 275 en de andere in het agrarisch gebied van Walput, ten zuiden daarvan.

    Infosessie

    Maandag 8 januari organiseerden de stad Ninove en ENGIE daarover een tweede infosessie.

    “In tegenstelling tot de eerste vergadering van 20 september, was er deze keer heel wat meer volk komen opdagen”, aldus Jacques De Kegel. Samen met Chris De Coorde startte hij een petitie op tegen het plaatsen van deze windturbines. ”Waar het op 20 september voor veel mensen nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ betrof, was het deze keer heel concreet. ENGIE had intussen een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend en het was plots duidelijk, dat het menens is.”

    Aan de hand van de infoborden hebben mensen kunnen vaststellen, dat het hier telkens gaat over windturbines met een tiphoogte van 200 m en een totaalgewicht van 660 ton, waarbij de wieken elk 20 ton wegen.

    “Zeker het ongeval met de windturbine in Ayrshire in het Verenigd Koninkrijk van 27 december heeft mensen wakker geschud. Een windmolen met een tiphoogte van 200 m is meer dan driemaal zo hoog als de toren van de Abdijkerk. Elke Ninovieter kan zich daar iets bij voorstellen, evenals inwoners van het Pajottenland, die van ver de groene koepel van onze kerktoren aan de einder feilloos kunnen aanwijzen.”

    Petitie

    Dat deze info de mensen uit de buurt niet onberoerd laat blijkt uit het succes van de petitie, die bezorgde buurtbewoners enkele weken geleden hebben opgestart.

    “Naast tientallen individuele bezwaarschriften, die intussen zijn ingediend op het omgevingsloket, zijn reeds meer dan 300 steunbetuigingen binnengekomen op de 2 petities, die online staan. Nog tot zaterdag 20 januari kan je bezwaar aantekenen tegen de lopende omgevingsvergunningsaanvraag van ENGIE.”

    Nog volgens De Kegel, is tijdens die infoavond ook gebleken, dat Luminus overweegt in beroep te gaan tegen de weigering voor een windturbine van 240 m in het industriepark Pamelstraat-Oost. “Tussen de expresweg N28 en de brug over de Dender in Okegem zouden in de Dendervallei dus drie windturbines kunnen komen. En dat in een rustgebied voor trekvogels en een gebied, waar een kolonie zilverreigers zich heeft gesetteld.”

    Info: Dossier N28Petitie.

    MLI

    Gegevens over de geplande winturbines, volgens ENGIE.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons