Een tussentijdse analyse van de legislatuur 2019-2024 – De mobiliteit

    19 februari 2022

    NINOVE – De huidige coalitie is begonnen aan de tweede helft van haar bestuurstermijn van 6 jaar. Wij vroegen de fractieleiders van de partijen in de Ninoofse gemeenteraad om een tussentijdse evaluatie.

    Elke fractie gaf ons haar eigen kijk op de afgelopen drie jaar en een vooruitblik naar de komende drie jaar. Vandaag: de aanpak van de mobiliteit.

    N-VA – Karolien De Roose

    De Ninoofse mobiliteit is al jaren een zwak punt van deze coalitie en vooral van de schepen van mobiliteit. Ten gronde werd er de voorbije jaren niets gedaan.

    De fietsstraten zijn in voege, maar handhaving is er niet. De fietssuggestiestroken zijn voor een groot deel al stuk gereden. Wanneer komen de schoolstraten er? Vrachtwagens blijven ook tijdens de aanvang en het einde van de schooluren door de binnenstad rijden. Deelwagens, die een part van het mobiliteitsprobleem kunnen oplossen, zijn hier nog steeds niet. Door het eigengereide optreden van de bevoegde schepen zijn we de enige centrumstad in Oost-Vlaanderen – misschien zelfs in gans Vlaanderen – waar geen deelwagens ter beschikking zijn.

    De belangrijkste wegenwerken van deze legislatuur zijn op de Brakelsesteenweg. De toestand in deze woonbuurt is dramatisch en aangekondigde maatregelen worden niet of laattijdig uitgevoerd. Zwaar vrachtverkeer blijft door de woonwijken razen en voetpaden kapot rijden, terwijl er onvoldoende controle is.

    Forza Ninove – Guy D’haeseleer

    Sterktes

    Forza Ninove is erin geslaagd om de hiaten bloot te leggen van het gevoerde mobiliteitsbeleid. Wij zijn tegen het verder voeren van het rondje ‘automobilist-pesten’ door dit stadsbestuur.

    Ook de verkeersbordensaga van Wouter Vande Winkel is door Forza Ninove aangeklaagd.

    Autoluw wordt in de praktijk vaak autoLOOS. Zo is er de verschuiving in de aanleg van het abdijplein naar de Kloosterweg, waardoor die straat voor het gemotoriseerd verkeer zal worden geknipt. Het gevolg: een verkeersinfarct voor de bewoners van het Kerkplein, door een omleiding via de hele stadskom van Ninove om richting de Weggevoerdenstraat te komen. Idem voor de bewoners van de Abdijstraat. Autopesten dus.

    Zwaktes

    Voor het nijpende parkeerprobleem blijven structurele oplossingen totaal afwezig. Dat zal ertoe leiden, dat steeds meer mensen ons centrum en dus de handelaars zullen mijden; met alle economische gevolgen van dien.

    Opportuniteiten

    Er liggen gouden kansen voor de oppositie om het anti-Ninovieters-beleid te hekelen en aan te kaarten.

    Forza Ninove zal het blijven opnemen voor de bereikbaarheid van de Ninoofse handelaars en ijveren voor structurele oplossingen voor het parkeerprobleem.

    Bedreigingen

    De automobilist zal verder worden weggepest uit de stad.  De aangekondigde bouw van huizen en appartementen op de nieuwe te ontwikkelen sites (Inghelandsite, Burchtdam, Fabelta) zal Ninove verder laten dichtslibben.

    Met nog meer structureel pesten van de automobilist, de handelaar en de occasionele bezoeker tot gevolg.

    Open VLD – Stijn Vander Elst

    Sterktes

    Door het Trage Wegen-project zijn verschillende onbruikbare buurtwegen met halfverharding omgevormd tot befietsbare wegen. Fietsers moeten zich niet meer tussen het drukke gemotoriseerde verkeer begeven richting de stad.

    Recent is de heraanleg van een aantal voetpaden gestart in diverse centrumstraten en in deelgemeenten.

    Zwaktes

    Een hoger investeringsritme voor de heraanleg en vernieuwing van voet- en fietspaden en straten is dringend noodzakelijk. De huidige personeelsuitval vertraagt de voortgang van dossiers.

    Het is ook wachten op subsidies van hogere overheden voor de heraanleg van straten, waarvan dikwijls ook de riolering moet worden vernieuwd. Dossiers via Riopact slepen doorgaans drie tot vier jaar aan. Dat is niet meer verantwoord ten aanzien van de burger, die op zijn honger blijft zitten en de lokale overheid de schuld geeft.

    We moeten desnoods als stad zelf de werken volledig bekostigen, de budgetten zijn er. Hier moet dringend worden op ingezet.

    Opportuniteiten

    Het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren begint met een aantrekkelijke stationsomgeving en bijhorende bushaltes.

    We wachten al 20 jaar op de NMBS en De Lijn om daar samen met ons werk van te maken. Als eigenaar moeten ze financieel mee investeren. Het overleg is sinds vorig jaar heropgestart met studiewerk en de opmaak van concrete uitvoeringsplannen. De stad zal deze keer niet wachten als de andere partners toch weer niet over de brug komen met budgetten. We zullen met eigen middelen het stationsplein maximaal heraanleggen, desnoods zonder een nieuw stationsgebouw.

    Intussen vroeg de NMBS wel een vergunning aan voor een forse uitbreiding van de NMBS-parking aan de Astridlaan. Daar staan nu tientallen wagens op grind en steenslag vol putten. Dit zal een verbetering zijn voor de vele pendelaars.

    Bedreigingen

    Ons lokaal mobiliteitsbeleid is in een heel grote mate onderworpen aan beslissingen van bovenaf. Niet alleen het stationsplein, ook de heraanleg van de Brakelsesteenweg (Administratie Wegen en Verkeer) of het continu werken aan de Denderbruggen (Vlaamse Waterweg). Die werken hebben een enorme impact op de mobiliteit in onze stad. De communicatie vanwege de hogere overheid daarover moet beter, want de lokale overheid moet het bij de burger ontgelden.

    Onze verkeersaders slibben dicht. Dat is niet alleen in Ninove het geval, maar in elke stad in Vlaanderen. We moeten fundamenteel nadenken hoe onze mobiliteit minder afhankelijk te maken van het dagelijkse woon-werk verkeer. Anders geraakt ons mobiliteitsprobleem nooit opgelost. Dus durven nadenken over en inzetten op: meer flexibiliteit in het organiseren van de werkuren, gedecentraliseerde kantoren en coworkingspaces, meer telewerk.

    Voor een aantal sectoren en werknemers is dat niet mogelijk omwille van de aard van de job. Maar in het belang van onze economie en ons leefmilieu ontkomen we niet aan structurele beleidskeuzes voor duurzame alternatieven in ons mobiliteitsbeleid.

    Samen – Lieven Meert

    Sterktes

    De eerste fietsstraten verschenen in de binnenstad als verlengde en versterking van de fietssuggestiestroken op de invalswegen. Daardoor hebben we de fietser nog meer zijn/haar plek gegeven in de stadskern. Veel automobilisten moeten nog worden gesensibiliseerd rond die regelgeving. In de vernieuwing van de handelskern moet die gerichtheid op traag verkeer het sluitstuk vormen. De installatie van fietsnietjes in het centrum en de deelgemeenten is een verbetering van de infrastructuur voor de fietsers.

    In de stad en de deelgemeenten is verder werk gemaakt van de accentverlichting aan de zebrapaden in schoolomgevingen en locaties, waar veel voetgangers oversteken. De grote investeringen daarin zijn daarmee achter de rug. We blijven zeker aandachtig voor eventuele nieuwe noodzaken.

    De digitale snelheidsinformatieborden op bekende sluipwegen in de deelgemeentes hebben een heel positief effect. Een groot deel van de automobilisten wordt op een positieve manier gestimuleerd om het snelheidsregime strikt te respecteren. Dat aandeel is bovendien zo groot, dat de hele verkeersstroom wordt afgeremd. Gekken zal je altijd hebben, maar globaal hebben die snelheidsinformatieborden een heel positief effect op de verkeersveiligheid in de deelgemeenten. Het stadsbestuur wil dergelijke borden op elke weg met sluipverkeer installeren. Een tweede bestelling is geplaatst en wordt binnenkort gerealiseerd.

    Zwaktes

    De grootste rem is het personeelsgebrek op Openbare Werken en Mobiliteit. De bezetting van beide diensten is nog nooit volledig ingevuld geraakt. Je kan niet met volle kracht vooruit zonder een volledige bemanning. Door de krapte op de arbeidsmarkt verloopt de zoektocht naar personeel met voldoende technische bagage heel moeizaam. We hebben de selectieprocedure voor een nieuwe mobiliteitsambtenaar zonder succes moeten afronden.

    Heel frustrerend is ook hoeveel energie kruipt in de opvolging van de werken aan de Brakelsesteenweg voor een project waartegen we ons hard hebben verzet.

    Opportuniteiten

    Door het personeelsgebrek zetten we momenteel maximaal in op bijkomende externe expertise. Zowel intercommunale Solva als een studiebureau springen bij om extra projecten te kunnen realiseren.

    Eén van die opdrachten zijn de fietscorridors: verbindingen van de deelgemeenten of wijken buiten de ring met de binnenstad. Met enkele gerichte ingrepen kunnen die vaak veel veiliger worden, zodat fietsers drukke gemeentewegen of gewestwegen kunnen vermijden. De investeringen in nieuwe asfalt worden in 2023 ook geconcentreerd op de fietsbaantjes in de deelgemeenten als herwaardering van de kleine verbindingen tussen de dorpen en het centrum.

    Het landschapspark Burchtdam zal ons toelaten de ‘zuidelijke buik’ van Ninove (Denderwindeke, Meerbeke, Lieferinge en Neigem) op een zachte manier met het centrum te verbinden.

    Er liggen enkele heel mooie projecten op de plank. Het nieuwe verkeersvrije plein aan de Abdijkerk zal voor de binnenstad een mooie trekpleister zijn en laat onze magnifieke Abdijkerk tot haar recht komen. Een nieuwe zachte verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de Kloosterweg en de Dam zorgt voor een betere fietsontsluiting van de Kloosterweg naar het centrum.

    De vernieuwing van de zone Oudstrijdersplein-Beverstraat-Biezenstraat-Lavendelstraat moet onze handelskern opnieuw op de kaart zetten. Die is dringend aan een grondige renovatie toe. We willen extra aandacht besteden aan de horeca in de betrokken zone om tot een levendige handelskern te komen.

    Het moeilijkste dossier wordt wellicht de herinrichting van het stationsplein. De stad heeft tot op heden voornamelijk de rol van voortrekker op zich genomen, maar misschien zal dat moeten veranderen in een rol als doorduwer.

    Bedreigingen

    De grootste bedreiging blijft wellicht de krapte op de arbeidsmarkt met het risico om ook in de toekomst te weinig technische profielen te kunnen aantrekken.

    Budgettair is er geen probleem: de financiële ruimte is voldoende groot voor bijkomende investeringen. De opstart en de opvolging van die projecten zijn door het personeelsgebrek wel heel problematisch.

    Info: lees ook De leegstandDe corona-aanpakHet afvalbeleid.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons