Karolien De Roose (N-VA): “Afval trekt afval aan”

    24 oktober 2023

    NINOVE – Het N-VA-raadslid kwam tijdens de gemeenteraad van maandag 23 oktober nog eens terug op de gebrekkige opvolging bij de ophaling van gemelde sluikstorten en witte zwerfvuilzakken.

    Die problematiek was eerder al uitgebreid in het nieuws als gevolg van de noodkreet van de Ninoofse zwerfvuiljagers en dus waren haar vragen eerder van retorische aard.

    “Klopt het, dat de lichte vrachtwagens van de dienst ‘Nette stad’ de afgelopen weken regelmatig in panne stonden? Is dit de reden van de niet- of laattijdige ophaling door de stadsdiensten? Klopt het, dat de medewerkers zelfs een bestelwagen moesten lenen bij hun collega’s van de groendienst om hun werk te kunnen doen? Klopt het dat er onvoldoende middelen zijn voor de aankoop van bestelwagens en dat regelmatig lichte vrachtwagens moeten worden gehuurd? Hoeveel huur is ondertussen betaald in 2022 en 2023?”

    Panne

    Ook het antwoord van schepen Marc Torrekens (Open Vld) was voorspelbaar wegens al eerder gegeven. Toch overliep hij nog eens uitvoerig alle calamiteiten en mankementen, die aan de grondslag lagen van dit probleem, niet in het minst de blijkbaar verkeerde keuze voor CNG-bestelwagens.

    “Maar de nieuw bestelde wagens kan Groep Thoen ons maar leveren in april/mei en september 2024. We betaalden in 2022 en 2023 respectievelijk € 10.648 en € 54.292 voor huurwagens. Tijdens de herstelling van het defecte voertuig van Ninove Nette stad zullen we een extra voertuig moeten huren aan € 2.200 per maand. Maar er zijn voldoende middelen.”

    Ook burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) herhaalde wat ze eerder over de problematiek had gezegd. De stad doet al heel veel inspanningen. Er zal extra opvolging zijn van nieuwe inwoners en op 8 november zit ze met alle partners en de ILvA samen om oplossingsgericht te werken.

    Motie

    In de daaropvolgende discussie bleek iedereen zich wel bewust van de complexiteit van dit probleem, dat overigens niet typisch is voor Ninove.

    Karolien De Roose legde een motie ter stemming voor: “De gemeenteraad vraagt om de SIS-meldingen inzake zwerfvuil binnen de 2 werkdagen te behandelen zodat er geen bijkomend vuil kan worden geplaatst.“ De meerderheid stemde hiermee niet in omdat je niets moet beloven, dat je toch niet kunt nakomen.

    Info: herbekijk hier het volledige debat – Lees ook ‘Ninoofse zwerfvuiljagers trekken nogmaals aan alarmbel’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons