Nieuwe elementen in dossier parkeerconcessie

    30 januari 2023

    NINOVE – Het parkeerbedrijf CityParking/Q-Park suggereert het Ninoofse stadsbestuur om de aanbestedingsprocedure voor de parkeerconcessie over te doen met een correct lastenboek.

    De tussenkomst van Dany Goessens (Forza Ninove) op de gemeenteraad van 23 januari had tot gevolg, dat financieschepen Katie Coppens (Samen) de goedkeuring van de overeenkomst met Optimal Parking Control (OPC) uitstelde. Er stonden teveel materiële fouten in het dossier.

    Procedure

    Blijkbaar heeft dit ook de aandacht getrokken van CityParking/Q-Park, een ander parkeerbedrijf. Ludwig De Schryver (Business Development Manager Q-Park) stuurde maandag 30 januari een bericht naar burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) en schepen Coppens.

    “CityParking heeft het oorspronkelijke bestek eveneens ontvangen en ten gronde bestudeerd. De beslissing om ten laatste op 10-07-2022 geen offerte in te dienen was gebaseerd op het feit, dat het bestek een niet afgewerkt document was en is. Het liet veel vragen onbeantwoord en er is en blijft kennelijk grote onduidelijkheid over de positie in verband met de parkeerautomaten.”

    Het komt Ludwig De Schrijver voor, dat deze aanbestedingsprocedure onder een slecht gesternte is gelanceerd en dat dit blijft nazinderen.

    “Onze positie als potentiële indiener en als potentiële concessiehouder werd en wordt hierdoor determinerend nadelig beïnvloed. Het hoeft weinig betoog, dat OPC – een gewaardeerde collega – de facto voldoende voorkennis had om alsnog en als enige een offerte in te dienen als zetelende concessiehouder.”

    Daarom doet City Parking/Q-Park aan het Ninoofse schepencollege een voorstel: “Keur om praktische redenen (o.a. een juridisch vacuüm) de voorliggende overeenkomst goed, doch beperk de duur ervan in de tijd: de tijd, die nodig is om een correcte aanbestedingsprocedure te voeren en een correct lastenboek te publiceren.”

    Reacties

    We vroegen de Ninoofse protagonisten om een korte reactie.

    “Op de gemeenteraad, waarop het bestek werd goedgekeurd (nvdr: 25 april 2022), heb ik destijds al gezegd, dat er fouten en onduidelijkheden stonden in het bestek”, aldus Dany Goessens. “Ze hebben het destijds toch goedgekeurd. De voorzitter van de gemeenteraad heeft toen de opmerking gemaakt, dat ze het bestek moesten publiceren mét de fouten. U ziet wat er nu van komt.”

    Op de commissie zegden de schepenen, “dat ze de parkeermaatschappijen tegen elkaar wilden uitspelen. Ik was dan ook verbaasd, dat er maar één kandidaat was. Van in het begin liep dit dossier niet goed en het zou voor de stad dan ook goed zijn om in te gaan op het voorstel van CityParking/Q-Park. Ik zal op de volgende gemeenteraad hierop reageren, wanneer het voorstel opnieuw zou worden voorgelegd.”

    “We bespreken dergelijke vragen binnen het college”, reageerde schepen Katie Coppens op onze vraag om een standpunt. “Het bestek werd uitgeschreven voor 5 jaar en er diende maar één bedrijf een offerte in. Het is op het eerste zicht dus moeilijk om thans een overeenkomst voor minder dan 5 jaar goed te keuren.”

    Krijgt de komende maanden ongetwijfeld een vervolg.

    Info: Biedingen over parkeerconcessie kunnen beginnen’‘Financieschepen Coppens moet huiswerk overdoen‘.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons