Parkeerautomaten und kein Ende

    25 oktober 2023

    NINOVE – Aan de soap rond de parkeerautomaten lijkt maar geen einde te komen. Ze zijn aangepast aan de taalwetgeving, alhoewel, maar wie draait op voor die extra kosten. Dat wou Karolien De Roose (N-VA) alsnog weten.

    Zowel het Agentschap Binnenlands Bestuur als de Vaste Commissie voor Taaltoezicht floten het stadsbestuur terug omwille van de viertalige tekst op de schermen van de parkeerautomaten. Uit de notulen van het schepencollege van 31 juli blijkt, dat de software inmiddels is aangepast en dat de stad de kostprijs hiervoor zal betalen.

    Tegenstrijdig

    “Waarom moet de stad opdraaien voor een fout van het parkeerbedrijf OPC”, vroeg De Roose. “Zou deze kost niet ten laste van OPC moeten zijn? Hoeveel bedraagt de kostprijs van de aanpassing van de software? In de plaatselijke pers verklaarde schepen Triest, dat de stad de kosten niet zal dragen omdat in de aanbesteding stond, dat de parkeerautomaten in het Nederlands moesten zijn.” Een en ander bleek dus toch tegenstrijdig.

    Dat een ambtenaar was akkoord gegaan met die viertalige configuratie deed volgens Dany Goessens (Forza Ninove) niets terzake. “Die mensen zijn niet altijd op de hoogte van de taalwetgeving en OPC weet maar al te goed, dat ze zich daaraan moeten houden. De verantwoordelijke schepen had dit niet mogen laten passeren.” Hij wees er nog op, dat niemand van het stadbestuur graten had gezien in de proefopstelling van een nieuwe viertalige parkeerautomaat in het Sociaal Huis.

    Schepen Alain Triest (Open Vld) was afwezig op de zitting wegens ziekte. Volgens burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) zou de stad de meerkost van € 1.950 (excl. BTW) niet betalen, aangezien het geen beslissing was van het schepencollege om die viertalige schermen toe te laten.

    De Roose gaf als uitsmijter nog mee, dat ondanks de bewering van OPC, momenteel nog meerdere parkeerautomaten niet zijn aangepast en Engelstalige schermen vertonen.

    Als de automaten al evenredig veel geld hebben opgebracht als de discussie eromheen, zijn ze het equivalent van de pot met goud aan de voet van een regenboog.

    Info: je kunt het volledige debat hier herbekijken. Lees ook ‘Ninoofse parkeerautomaten zijn inbreuk op taalwetgeving’ en ‘Nieuwe parkeerautomaten in strijd met taalwetgeving’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons