“Wij proberen in deze moeilijke periode de nabestaanden zo goed mogelijk te begeleiden”

    02 april 2020

    NINOVE – Weinig mensen komen zo vaak in contact met rouwenden en hun verlies als begrafenisondernemers. Zij hebben hoe dan ook al een moeilijke taak, maar in de huidige omstandigheden moeten ze nog delicater en voorzichtiger tewerk gaan. Wij hadden hierover een gesprek met Leen De Deyn van het gelijknamig rouw- en uitvaartcentrum.

    Elk van ons is ooit al geconfronteerd met het heengaan van een dierbare. Tijdens deze emotionele periode moet je op korte tijd veel beslissen en regelen.

    Een begrafenisonderneming zorgt daarbij voor de onmisbare ondersteuning.

    Beperkingen

    Rouwcentrum De Deyn heeft op dat vlak bijna 30 jaar ervaring, al zorgen de huidige omstandigheden en maatregelen ook hier voor extra druk. Leen De Deyn: “Bij een uitvaartdienst, in de kerk of elders, mogen maximaal 20 personen aanwezig zijn, wijzelf inbegrepen. Wij proberen die diensten met zo weinig mogelijk personeel te laten verlopen om zoveel mogelijk familieleden te kunnen toelaten.”

    Een laatste groet aan de overledene is niet meer mogelijk. “Dat is voor de nabestaanden heel moeilijk te plaatsen, maar we leggen hen de redenen uit. Toch blijft het hen moeilijk vallen om te kiezen wie wel en wie niet aanwezig kan zijn.”

    Rouwbrieven hebben momenteel niet zoveel zin. “Je mag toch maar met 20 mensen aanwezig zijn, dus uitnodigingen zijn niet aan de orde. Nu beschouwen we ze als een kennisgeving na de uitvaart. We vermelden dan dat de dienst heeft plaats gevonden in besloten familiekring bijvoorbeeld.”

    Alternatieven

    Als iemand sterft moet de begrafenis gebeuren ten laatste na vijf werkdagen, de dag van overlijden niet meegerekend.

    “De begrafenis moet dus snel gebeuren. Elk overlijden is uniek en we denken creatief mee om oplossingen te vinden. Mensen krijgen de mogelijkheid om de dienst zelf uit te stellen, maar dat is meestal geen echt alternatief. Wat we kunnen doen is na crematie de urne met de as bewaren om nadien nog een dienst te houden. We merken nu wel een stijging van het aantal crematies. Op die manier kan iedereen nadien toch aanwezig zijn. We zoeken echt ook zelf naar alternatieve oplossingen, zoals live uitzenden van een dienst. Maar die op je pc volgen is toch niet hetzelfde als er zelf aanwezig te zijn.”

    Bescherming

    Zelf beschikken Leen en het personeel niet over extra beschermingsmateriaal. “We zitten met een gelijkaardig probleem als in andere zorgsectoren. Daarom proberen we zoveel mogelijk via telefoon of mail te regelen. We ontvangen ten hoogste twee nabestaanden om voldoende sociale afstand te bewaren.”

    Zij komen met veel mensen in contact en moeten henzelf en ook de nabestaanden beschermen. “We zijn heel voorzichtig. Stel dat iemand is overleden aan het corona-virus, dan blijft tot drie dagen nadien de kans op besmetting. Als dat het geval zou zijn, worden wij wel op voorhand door het ziekenhuis of de arts verwittigd. Op die manier kunnen wij extra voorzorgen nemen. Dat doen wij ook bij twijfel.”

    Info: Rouwcentrum De Deyn.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons