Archeologisch onderzoek vóór start aanleg verbindingsweg Okegembaan-Aalstersesteenweg

    07 maart 2021

    NINOVE – De stad plant een verbindingsweg tussen de Aalstersesteenweg en de Okegembaan. De werken zullen een vrij grote impact hebben op de bodem, die tot nu toe nog onaangeroerd is gebleven. SOLVA voert daarom voorafgaande een archeologisch onderzoek uit.

    “Het projectgebied situeert zich op een hoogte tussen de vallei van de Oliemeersbeek ten noorden en de vallei van de Dender ten zuiden”, lezen we in de studie van SOLVA. “Deze landschappelijk interessante positie vormde mogelijk een aantrekkingspool voor menselijke aanwezigheid, vanaf ongeveer 10.000 jaar geleden.”

    Archeologie

    Het projectgebied ligt wellicht in het verlengde van de archeologische site Hof ter Groeninge. SOLVA voerde eerder uitgebreide opgravingen uit op het toekomstig bedrijventerrein Doorn Noord.

    “Hier zijn archeologische sporen van de nieuwe steentijd (2.500-2.000 v.C.) tot de post middeleeuwse periode aan het licht gekomen. Met name de militaire kampementen uit de 17de en 18de eeuw moeten in rekening worden gebracht. Deze kampen lopen vermoedelijk ten westen en ten oosten van het projectgebied van Hof ter Groeninge door. Het projectgebied zou dus ook binnen deze archeologische site vallen.”

    Op basis van deze theoretische studie besluit SOLVA, dat het projectgebied een zeker archeologisch potentieel heeft.

    Verbinding

    Bij de aanleg van het kruispunt aan Doorn-Noord is onmiddellijk rekening gehouden met de verbindingsweg. De stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zullen deze aanleggen tussen de Aalstersesteenweg en de Okegembaan.

    De verwachting is, dat het verkeer op de Aalstersesteenweg tussen kruispunt Den Doorn en de nieuwe industriezone drukker zal worden. Invoegen vanaf de Okegembaan zal daardoor nog moeilijker zijn. Als de huidige aansluiting van de Okegembaan op enkele meter van kruispunt Den Doorn blijft, dreigen problemen voor de verkeersveiligheid. Voor het verkeer uit de richting Okegem betekent dit ook een nog grotere filevorming.

    Okegembaan

    Het loskoppelen van de Okegembaan van het kruispunt Den Doorn, kan een oplossing zijn.

    Schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel: “Met de vele handelszaken op Ring-Oost en West zal dat echter niet evident zijn. De huidige situatie is ook echter ook verre van ideaal.”

    Eenmaal de nieuwe verbindingsweg er is, zou de huidige verbinding tussen de Okegembaan en de Aalstersesteenweg worden afgesloten.

    Aan het nieuwe kruispunt van de Aalstersesteenweg met de verbindingsweg en Doorn Noord komen op termijn verkeerslichten.

    Info: archeologische projecten.

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons