Leven en sterven langs de Molenbeek

    07 juni 2022

    OUTER – De archeologen van SOLVA geven donderdag 9 juni een lezing over de opgraving langs de Stuypenberg. Je zal er ook originele vondsten van de opgraving kunnen zien.

    Aan de Stuypenberg in de Outerse Lebeke voerden de archeologen van SOLVA in het voorjaar van 2019 een kleine opgraving uit. De site Outer Stuypenberg ligt op een perceel, dat een lange bewoningsgeschiedenis heeft gekend met een zwaartepunt in de volle middeleeuwen.

    Vroege bewoning

    In de loop van de prehistorie vonden op het terrein of in de onmiddellijke nabijheid enkele kortstondige bewoningen plaats. Dat blijkt uit de talrijke vuurstenen voorwerpen en een haardkuil uit het neoliticum (5.300-2000 v.C.)

    Uit de Karolingische periode (768 tot ± 900 n.C.) zijn onder meer twee plattegronden van gebouwen, enkele grafstructuren en een poel aangetroffen. Er is een meervoudig graf blootgelegd met daarin de onverbrande resten van twee volwassenen en aan het hoofdeinde een baby. Wellicht is een van de volwassenen de moeder, die kort na de geboorte samen met haar kind is overleden. In dezelfde kuil, maar wellicht op een later tijdstip, is een jongvolwassene bijgezet.

    In de 10de eeuw werd een grote, rechthoekige omgrachting aangelegd met aan de binnenzijde meerdere gebouwen. De archeologen konden hier tenminste vier fases definiëren. Ook buiten het omsluiting zijn sporen uit de 10de eeuw opgegraven. Die omgrachting zal nadien meer dan twee eeuwen de basis blijven voor de organisatie van de bewoning.

    Na een periode van intensieve bewoning tijdens de 10de eeuw wordt de bewoning archeologisch gezien een stuk minder zichtbaar.

    12-14de eeuw

    In de 12de eeuw wordt het omsluiting twee keer heruitgegraven. Opvallend hier is het ontbreken van een woongebouw op het erf. Nochtans wijzen de greppels en kuilen zeker op bewoning in deze periode. Binnenin de omsluiting zijn talrijke sporen aangetroffen: grote kuilen, vaak met verbrande leem en houtskool.

    De laatste fase, die gebruik maakte van deze afbakenende entiteit, is te situeren in de 12de-13de en mogelijk het begin van de 14de eeuw. Hier lijken de bewoners een heel andere ruimte te gebruiken, dan men tot dan toe had gedaan. Tijdens of na deze fase dooft de idee uit van de omsluiting als afbakenende entiteit.

    De archeologen van SOLVA vertellen meer over deze opgraving en zullen ook de nieuwe Solva Archeologiebrochure over de opgraving langs de Stuypenberg voorstellen.

    Praktisch

    • Datum en uur: donderdag 9 juni om 19.30 uur.
    • Plaats: de cafetaria van Hockeyclub Denderhockey en padel2020, Stuypenberg 13 9406 Outer.
    • De toegang tot de lezing en de brochure zijn gratis.

    Info: SOLVA archeologieDenderhockey.

    MLI

    Het SOLVA-eindverslag over de opgraving op Stuypenberg.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons