Nieuw mobiliteitsplan voor beter vervoer

    24 augustus 2023

    REGIO – De 11 steden en gemeenten uit de vervoerregio Aalst hebben een Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan (ORM) klaar. Daarin is aandacht voor een beter wegennetwerk, bereikbaarheid van het openbaar vervoer en veilige fietsnetwerken. Van 4 september tot 2 november 2023 loopt een openbaar onderzoek.

    Het Regionaal Mobiliteitsplan is belangrijk voor de basisbereikbaarheid. Daarmee beoogt Vlaanderen een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer, waarin de combinatie van verschillende vervoermiddelen centraal staat.

    Voor de realisatie van die basisbereikbaarheid zijn de 300 Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.

    Vervoerregio

    De vervoerregio Aalst omvat 11 steden en gemeenten: Aalst, Berlare, Erpe-Mere, Denderleeuw, Dendermonde, Haaltert, Hamme, Lebbeke, Lede, Ninove en Wichelen. Deze regio telt bijna 320.000 inwoners, is divers en heeft sterke stedelijke kernen, uit de kluiten gewassen gemeenten en kleine dorpen in het landelijk gebied. Tal van wegen en spoorlijnen doorsnijden het gebied.

    • Aalst, Ninove, Dendermonde en Denderleeuw hebben een eigen aantrekkingskracht.
      – Aalst heeft als centrumstad een extra regionale uitstraling’. Je vindt er de hoofdcampus van het OLV Ziekenhuis en van het ASZ, verschillende grote bedrijventerreinen en kantoorsites met de bijhorende voorzieningen.
      – Ninove, Dendermonde en Denderleeuw spelen een belangrijke rol voor hun omliggende gemeenten inzake tewerkstelling, onderwijs en knooppunt van openbaar vervoer. Deze centrumfunctie vereist een goede bereikbaarheid.
    • De Vervoerregio Aalst telt heel wat spoorlijnen en stations, die soms dicht bij elkaar liggen. Ze zijn de uitvalsbasis voor de pendelaar naar Brussel of Gent.
      – Denderleeuw heeft met haar station een centrale positie op de snelle treinverbinding Gent–Brussel, de treinverbinding Kortrijk-Oudenaarde-Zottegem-Denderleeuw-Brussel en op de tragere verbinding Aalst-Ninove.
      – Aalst heeft als de grootste stad van de regio niet het meest strategisch gelegen station.
    • Naast deze steden bestaat de vervoerregio voornamelijk uit landelijke gemeenten. Die liggen ingebed tussen gewestwegen, spoorwegen, de autowegen E40 en E17. Vooral het gebied tussen Aalst en Ninove telt uitgestrekte woonlinten.

    Ontwerp

    Het Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan legt voor de vervoerregio de globale mobiliteitsvisie vast voor de komende 10 jaar, met een doorkijkperiode van 30 jaar, op een strategisch niveau en voor alle vervoerswijzen. Hierin is ook rekening gehouden met het ontwerpplan-MER, dat de mogelijke milieueffecten van het ORM beschrijft.

    Iedereen kan de documenten inkijken en opmerkingen meegeven. Dit openbaar onderzoek loopt van 4 september tot en met 2 november 2023. Je kan op 2 manieren jouw opmerkingen bezorgen:

    • via mail aan de vervoerregio Aalst vervoerregio.aalst@vlaanderen.be,
    • via schriftelijke aflevering tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis van de gemeenten die tot de vervoerregio Aalst behoren.

    Info: openbaar onderzoek vervoerregio Aalst.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons