Nieuwe monumenten voor een blijvende herinnering aan de ‘Groote Oorlog’

    02 november 2018

    NINOVE – Via allerlei initiatieven wil de stad de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig houden in het collectief geheugen. Bomen en monumenten moeten de gebeurtenissen van een eeuw geleden meer zichtbaarheid geven.

    In elke deelgemeente komt op de begraafplaats een herdenkingssteen met de tekst “NOOIT MEER OORLOG. Ninove herdenkt de ‘Groote Oorlog’ 1914-1918 en eert alle slachtoffers uit de twaalf deelgemeenten.”

    Alle lagere scholen van groot-Ninove schrijven een dankwoord aan de oud-strijders. Dat wordt aangebracht in de buurt van het nabijgelegen herdenkingsmonument. “De kinderen van vandaag beseffen dat ze hun huidige levenswijze, waarin vrijheid zeer belangrijk is, te danken hebben aan het offer dat tienduizenden jonge mannen een eeuw geleden brachten. Het is passend om hiervoor op symbolische wijze een dankwoord uit te spreken”, verduidelijkt Luc Kaesemans, leerkracht SBS De Oogappel in Appelterre.

    De stad plant naar aanleiding van 11 november een vredesboom naast het herdenkingsmonument op het Ninoofse Kerkplein. Een eik, es of linde planten bij een speciale gelegenheid is een oude traditie. Dankzij die vredesboom blijft wapenstilstand de komende decennia hier op een unieke en ingetogen manier zichtbaar, net zoals in de 220 steden en gemeenten die aan de oproep van de Vlaamse overheid gehoor gaven.

    Tenslotte neemt Ninove deel aan het project ‘Onze vergeten helden’. Het War Heritage Institute (WHI) spoort graven op van gesneuvelde Belgische militairen, die na de Eerste Wereldoorlog in hun eigen woonplaats zijn begraven. Volgens www.wardeadregister.be gaat het in Ninove over zes mensen: drie in Ninove, één in Denderwindeke en twee in Nederhasselt. Op het graf van de zes gesneuvelden zal het stadsbestuur een herinneringsplaatje aanbrengen.

    Themagroep

    Ninove mag fier zijn op zoveel aandacht voor de gebeurtenissen, die zich tussen 1914 en 1918 in de twaalf gemeenten hebben afgespeeld. De Ninoofse Oorlogsgazetten hebben een bijzonder stuk stads- en streekgeschiedenis geschreven. Ongekende bronnen zijn ontsloten. Gekend archiefmateriaal is vanuit andere oogpunten gelezen en leverde nieuwe inzichten op.

    Tientallen Ninovieters gingen in bananendozen of koekjestrommels op zoek naar foto’s en persoonlijke documenten van familieleden die de ‘Groote Oorlog’ aan den lijve hadden meegemaakt. Dankzij al dat verzamelde materiaal is het resultaat dan ook veel meer geworden dan 13 Ninoofse Oorlogsgazetten. Nog veel meer ‘nieuws van toen’ is te lezen op de onvolprezen blog http://ninove14-18.weebly.com, is verwerkt in de wandeling ‘In de voetsporen van de Groote Oorlog’ of is samengebracht in de expo ‘Bezet Ninove’.

    Het hele project zou niet dit indrukwekkende resultaat hebben opgeleverd als niet een handvol mensen in het voorjaar van 2014 de uitdaging aandurfde om binnen de Erfgoedraad een themagroep ‘Herdenking Wereldoorlog I’ op te richten. De afgelopen jaren hebben zij zeer veel vrijwilligerstijd en onbezoldigde energie gespendeerd in opzoek- en redactiewerk. Een zeer grote dank en proficiat aan André Daem, Sofie Neuckermans, Patrick Praet, André Raes, Rita Scheerlinck, Everard Slaghmuylder en Isa Van Cauwenbergh zijn hier op hun plaats.

    Info: www.wardeadregister.be – http://ninove14-18.weebly.com.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons